Milloin kannattaa vuokrata ja milloin ostaa omaksi?

IT-laitehankinnoissa on vuosien varrella iskostunut yleinen käsitys siitä, että omistaminen on ainut tapa hankkia IT-laitteet. Omaksi ostaminen on usein järkevää, mutta ei välttämättä aina. Tässä oppaassa käsittelemme, milloin IT-laitteet kannattaa ostaa omaksi, milloin vuokrata laitteet leasingilla ja milloin vuokrata laitteet lyhyeksi aikaa. 

Omaksi ostaminen

Kun haluat uudet laitteet itsellesi nopeasti ja ilman välikäsiä, omaksi ostaminen on helpoin vaihtoehto.

Itselleen ostaessaan laitteiden omistaja ei ole ilmoitusvelvollinen kenellekään siitä, mitä laitteille käytössä tapahtuu. Kun hankinnat maksaa kerralla pois, ne eivät ole enää myöhemmin vaikuttamassa yrityksen talouteen,vaikka saattavat rasittaa yrityksen kassaa erityisesti hankintahetkellä. Omaksi ostettaessa on tärkeää muistaa, että laitteen tulisi palvella käyttäjää koko laitteelle suunniteltu käyttöikä, oli laitteelle suunniteltu käyttöiäksi sitten 2, 3 tai 5 vuotta. Omaksi ostaessaan moni yritys saattaa tehdä virheen ja säästää erityisesti laitteen hankintahinnassa hankkimalla käyttötarkoitusta kevyemmän ratkaisun, koska kalliimman laitteen hankintahinta rasittaa ostohetkellä yrityksen kassaa enemmän. 

Käyttötarkoitusta kevyempi laitehankinta saattaa toimia hyvin käytössä jonkin aikaa. Kuitenkin tietotekniikan kehitys, ohjelmistojen jatkuvasti kasvavat resurssitarpeet ja yrityksen käyttöönsä ottamat uudet teknologiat tekevät nopeasti liian kevyestä laitehankinnasta käyttäjän kannalta haastavan. Kehittyvät ohjelmistot ja teknologiat vaativat tietokoneelta koko ajan enemmän kapasiteettia ja suoritustehoa. Laitteesta saattaa myös puuttua tarvittavia liitäntöjä, joita tarvitaan esim. neuvotteluissa, kun halutaan näyttää muille esitysmateriaaleja tai jos etätyössä haluaa liittää tietokoneeseensa vaikkapa ulkoisen näytön tai tulostimen.  Myös akun kestävyys heikkenee nopeasti, jos laitteen kapasiteetti on jatkuvasti äärirajoilla. Silloin esim. kannettava tietokone on pidettävä jatkuvasti kiinni verkkovirrassa, jotta sillä voi tehdä työtä.

Omaksi ostaminen on kuitenkin yrityksen kannalta täysin varteenotettava ratkaisu, kunhan laitehankinnat suunnitellaan palvelemaan laitteen käyttäjän ja yrityksen tarpeita. 

Leasing

Yksi leasinglaitteiden parhaimmista puolista on tietokoneiden elinkaaren hallinta, jolla pidetään huoli työntekijöiden työkoneiden toimivuudesta ja sujuvasta vaihtoprosessista ennen kuin aika ajaa tietokoneista ohitse. Leasingissa vanhat koneet eivät jää yrityksen nurkkiin, vaan ne vaihdetaan asiakkaan halutessa leasingajan jälkeen uusiin laitteisiin. Tämä auttaa pitämään yrityksen IT-järjestelmän paremmassa kunnossa ja käyttäjät tyytyväisinä, kun työvälineet ovat kunnossa. Vaihtoehtoisesti laitteet voi myös lunastaa itselleen, jos yritys tarvitsee esimerkiksi varakonetta työntekijän koneen hajoamisen varalle tai jos osa henkilökunnasta haluaa vuokrakauden jälkeen ostaa koneita itselleen esim. kotikäyttöön. 

Leasinghankinnoissa kuukausittaiset kulut pysyvät kiinteinä, kun koneista maksetaan kuukausittain tiettyä summaa, eikä laitehankintaa varten tarvitse kiinnittää kerralla isoa pääomaa. Leasinghankinnat ovat myös helposti budjetoitavissa ja ne voi olla kulujen näkökulmasta helpompi kohdistaa tiettyyn kustannuspaikkaan raportointia varten.Myös leasingsopimuksen kesto on joustava, voitte valita leasingkauden joustavasti aina 60 kuukauteen saakka. Yleisimmin työasemat ja kannettavat otetaan 36 kk pituisella leasingilla, kun taas yksittäiset älypuhelimet 24 kk pituisella leasingilla. Palvelinjärjestelmissä ja kopiokoneissa on yleisimmin 48 kuukauden pituinen leasingkausi. Leasingsopimuksen pituus sovitaan tapauskohtaisesti, yrityksen tarpeet huomioiden.Yksittäistapauksissa leasingyhtiön kanssa voi neuvotella pidemmän tai lyhyemmän sopimuksen.

Leasingkulut kohdistuvat kirjanpidossa liiketoiminnan kuluiksi, eikä omaksi ostamisen tapaan investoinneiksi, josta kirjanpidollisesti tehdään tasapoistoja.

Halusitte sitten ostaa laitteet omaksi tai vuokrata ne leasingillä, voitte olla yhteydessä myyntiimme myynti@soluto.fi  Autamme punnitsemaan ja suunnittelemaan tarkemmin kumpi laitehankintamalleista olisi teille parempi ja voiko esimerkiksi osan laitteista hankkia omaksi ja osan leasingilla. 

Lyhytvuokraus

Kun tarve kannettavalle tietokoneelle tai iPadille on vain päiviä tai enimmillään muutamia kuukausia, on Soluton lyhytvuokrapalvelu hyvä vaihtoehto. Meiltä saa nopeallakin varoitusajalla esimerkiksi varakoneen huoltoon menevän laitteen tilalle. Myös erilaiset tapahtumat ja koulutukset ovat yleisiä käyttötarkoituksia vuokrakoneillemme.

Yleisimmät asiakkaamme ovatkin mm. tapahtumantuottajat ja koulutuksia järjestävät yritykset. Laitteitamme tilataan myös paljon tilapäistyöntekijöiden käyttöön, kuten harjoittelijoille, kesätyöntekijöille ja freelancereille. 

iPadit ja kannettavat tietokoneet toimitetaan asiakkaille aina käyttövalmiina ja mahdollisilla asiakkaan toivomilla lisäsovelluksilla. Tilauksen voi noutaa toimistoltamme ja halutessanne toimitamme laitteet toimistollenne tai esim. suoraan tilaisuuteenne. Tilaisuuden jälkeen noudamme laitteet pois, eikä teidän tarvitse puuttua kuljetukseen liittyviin asioihin. PK-seudulla toimitamme laitteet kuriirilla ja muualle Suomeen postitse.

Vuokra-asioissa voitte olla yhteydessä asiakaspalvelu@it-vuokraus.fi